Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Térzene Stream koncertek (Youtube)
2023.03.16.
A zene lelke
Lassan beköszönt a várva várt tavasz, és ezzel együtt olyan lendületes és friss koncerttel várja Önöket a Filharmónia Magyarország, mint az Anima Musicae Kamarazenekar és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész közös estje. Összesen hat város közönsége gazdagodhat ezzel a nem mindennapi zenei élménnyel.

Az Anima Musicae Kamarazenekart igazi üde színfoltja a hazai klasszikus zenei palettának. A formáció 2010-ben alakult és elmondhatjuk, hogy azóta Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő fiatal együttese, több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője, a Nemzeti Ifjúsági Zenekar 2018-2020 cím birtokosa. A zenekar – a Filharmónia Magyarországhoz hasonlóan - missziójának tekinti az ifjúság zenei nevelését, illetve a különféle karitatív vállalások is kiemelten fontosak a számukra. A kamarazenekar hivatásaként tekint a mai magyar zeneművek előadására. Koncertjeiken rendszeresen hangzanak el új, a zenekarnak ajánlott kortárs művek. „Nagyon fontos a számunkra, hogy olyan varázslatos pillanatokat hozzunk létre egy-egy koncerten, amelyért tényleg érdemes volt elmenni egy koncertre. Valamilyen módon ezt is nevezzük Anima Musicae-nak, a zene lelkének, ezeket a varázslatos, felejthetetlen pillanatokat. Nincsen semmi más célunk, minthogy minden koncertünkön megszólalhasson az Anima Musicae, a zene lelke.” – nyilatkozta G. Horváth László, a zenekar alapítója és művészeti vezetője a Kult’30 műsorában.
Balázs János sokak számára ismerős lehet akár a televízióból is, hiszen zsűritagként láthattuk a rendkívül népszerű tehetségkutató műsorban, a Virtuózokban. Óriási szakértelemmel tudott hozzászólni az ifjú tehetségek szerepléséhez, ami nem meglepő, mivel Ő maga rendkívül fiatalon lett a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészek egyike. Alig múlt harmincéves, amikor már Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas művészként ismerhettük és elnyerte a Young Steinway Artist elismerést is. Vendégszerepelt Amerika és Ázsia ismertebb koncerttermeiben. 2021-ben felkérték a Cziffra György emlékév művészeti vezetői posztjára és ezen a területen is bebizonyította páratlan tehetségét. Virtuóz játéka, magas szintű zongoratechnikája mély zeneiséggel párosul, különleges képessége van arra, hogy játékával megszólítsa a közönséget. „Úgy zongorázik, még annál is jobban, mint Cziffra György, olyan fenomén, aki egyedülálló a világon, emellett van benne lírikusság, az ember valósággal megijed tőle, hogy milyen adottságai vannak.” jellemezte a zongoraművészt Vásáry Tamás. Az Anima Musicae Kamarazenekar és a Balázs János turnéján Grieg, Liszt és Csajkovszkij remekműveket hallhat a közönség.
A turné első állomása Sopron lesz március 24-én Liszt Ferenc Kulturális Központban, mely egyben Filharmónia Scarbantia bérlet évadzáró hangversenye is lesz. Március 25-én a veszprémi Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér közönsége hallhatja a koncertet. Április 3-án Székesfehérváron, 4-én a kecskeméti Hírös Agórában lépnek színpadra, május 19-én pedig Nagykanizsán. Végül június 6-án Kaposváron ér véget a turné. Tartsanak velünk!

Sopron március 24.

Veszprém március 25.

Székesfehérvár április 3.

Kecskemét április 4.

Nagykanizsa május 19.

Kaposvár június 6.

További érdekességek
2023.03.24.
Heitor Villa-Lobos stílusa
A csiripelő fafúvósok, a lírai dallamra fakadó vonósok, a telt rézfúvósok és az ütőhangszerek együtt...
Bővebben
2023.03.20.
Telemann és a Bachok
Annak ellenére, hogy Bach és Telemann vetélytársak is voltak, személyes sorsuk is összefonódott.
Bővebben
2023.03.17.
Chopin nem szeretett fellépni
Törékeny, kényes és túlérzékeny volt nagy orra miatt, de amikor leült egy zongorához, máris elemében...
Bővebben
2023.03.13.
A francia zene úttörője, Pierre Boulez
Boulez egyáltalán nem volt elégedett a párizsi zenei élet általános színvonalával.
Bővebben