Szent Efrém Kórus/Nika Kamarakórus

Nyíregyháza - Görögkatolikus Püspöki Társszékesegyház - 2015. 05. 20. 19:00
Szent Efrém Kórus/Nika Kamarakórus

Rövid leírás

Az együttes névadójáról, Szír Szent Efrémről (306-373) – akit már kortársai a „Szentlélek hárfája” megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”. A Szent Efrém Férfikar fő célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése, a bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése elsősorban a magyar, valamint az európai közönséggel. Ugyancsak nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti) ápolására.

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg, s az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás. Az együttes tagjai kivételes hangi adottságokkal és zenei képzettséggel rendelkező énekesek.

A férfikar nemzetközi karrierje 2006-ban átütő sikerrel vette kezdetét: a Hajnówka Nemzetközi Ortodox Egyházzenei Fesztiválon (Lengyelország) megnyerve a professzionális kamarakórus kategóriát. Először fordult elő a rangos fesztivál 25 éves történetében, hogy nem szláv kórus vitte el az első díjat.

Előadók

Szent Efrém Kórus/Nika kamarakórus
Karnagy: Bubnó Tamás

Műsor

Rachmaninoff: Éjszakai Virrasztás

Éppen 100 éve, 1915 márciusában, Moszkvában mutatták be a a kórusirodalom valaha írt egyik legszebb ciklusát, amelyet az akkor 42 éves szerző kevesebb mint két hét (!) alatt komponált meg. A 15 tételes, zseniális alkotást A NIKA Kamarakórus és Szent Efrém Kórus már többször előadta, a szólisták: Rajk Judit és Komáromi Márton.

Jegyár: A belépés ingyenes!