Szent Efrém Férfikar/Lautitia Kamarakórus

Hajdúdorog - Görögkatolikus Püspöki Társszékesegyház - 2015. 05. 21. 18:00
Szent Efrém Férfikar/Lautitia Kamarakórus

Rövid leírás

Az együttes névadójáról, Szír Szent Efrémről (306-373) – akit már kortársai a „Szentlélek hárfája” megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”. A Szent Efrém Férfikar fő célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése, a bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése elsősorban a magyar, valamint az európai közönséggel. Ugyancsak nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti) ápolására.

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg, s az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás. Az együttes tagjai kivételes hangi adottságokkal és zenei képzettséggel rendelkező énekesek.

A férfikar nemzetközi karrierje 2006-ban átütő sikerrel vette kezdetét: a Hajnówka Nemzetközi Ortodox Egyházzenei Fesztiválon (Lengyelország) megnyerve a professzionális kamarakórus kategóriát. Először fordult elő a rangos fesztivál 25 éves történetében, hogy nem szláv kórus vitte el az első díjat.

Előadók

Szent Efrém Férfikar
Lautitia Kamarakórus

Karnagy: Bubnó Tamás, Nemes József

Műsor

Bizánci Mozaikok

A Húsvét és a Pünkösd liturgikus zenéje, illetve két nagy ünnep lényegéhez, teológiai tartalmához köthető vallásos zenék szólalnak meg a Lautitia Kamarakórus és a Szent Efrém Férfikar első közös koncertjén. Görög katolikus és ortodox himnuszok a Kárpát-medencéből és a Balkánról, görög-bizánci énekek, valamint Boksay, Liszt, Bortnyanszkij, Csajkovszkij, Rahmanyinov és más neves egyházzene-szerzők kompozíciói.

Jegyár: A belépés ingyenes!