Ikon Kiállítás

Nyíregyháza - Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola - 2015. 05. 24.
Ikon Kiállítás

Rövid leírás

Ikonfestészet tegnap és ma

Amint a cím is elárulja az ideiglenes tárlat nagyobb időszakot ível át a bemutatásra szánt művekkel.

A kiállítás törzsanyagát képező kortárs magyar alkotások mellett számos tablón keresztül régi ikonok újjászületését ismerheti meg a látogató, melyek a Magyar Képzőművészeti Egyetemen történt restaurálások folyamatát mutatják be.

A kiállítás kurátora arra törekedett, hogy a hazánkban talán már ismertebb ikonfestők mellett eddig még kevéssé felfedezett, de magas színvonalon alkotó magyar művészek munkáit tárja a közönség elé. A bemutatott alkotások különlegessége továbbá, hogy a hagyományos technikával, fatáblára készített ikonok mellett, helyet kapnak leválasztott falképek, szekkó, freskó, és sgraffitto technikával készített munkák is, valamint néhány olyan grafika, melyek falépek méretarányos előkészítő kartonjai, így igazi csemegének számíthatnak az érdeklődők számára.

Végül pedig szeretnénk egy kis kitekintéssel is szolgálni, azt bemutatva, hogy az ikonfestészet hogyan inspirálhat más területen alkotó fiatal művészeket. A kiállítók között szerepelnek többek között a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátor tanszékének jelenlegi és végzett hallgatói, a Sallai Géza által vezetett Szent Lukács ikonfestőkör tagjai, valamint Dimitris Siregelas görög ikonfestő magyarországi tanítványai is.